FINNEBYEN

122 finske træhuse i Århus

 

| Aktuelt | Finnebyen er ... | Oversigt | Opslag | Foreningen | Historien | Kontakt |


Finnebyens kulturpalads

 

8. november 2002 slog Finnebyens Kulturpalads dørene op i Finnebyens Forsamlingshus.

Århus Stiftstidende bragte 8.11.2002 dette billede af initiativtagerne:

Forsamlingshuset i Finnebyen, Århus er i aften omdannet til intet mindre end et kulturpalads. Så står den på gallakoncert. Mange af de maleriske træhuses beboere er nemlig professionelle musikere, og de optræder kvit og frit for naboerne. Bag initiativet står disse fire muntre Finneby-boere. Fra venstre teaterskrædder Hanne Nielsen, kapelmester Vagn Egon Jørgensen, sangeren Morten Kold og sangeren Tina Buchholtz. Foto: Helle Bagger


Se: aftenens program og fællessang >>


Århus Stiftstidende skrev 8.11.2002:

Husene i Finnebyen er bygget af træ, men det er bestemt ikke træmænd, der bor i dem. Her hænger Morten Kold (til venstre) og Vagn Egon Jørgensen plakaten op for den første koncert i forsamlingshuset, der bliver et palads for kultur i nærmiljøet. Optrædende og publikum har det til fælles, at de alle bor i kvarteret. Foto: Helene Bagger

Artikel af Ivar Rønsholdt:

Mange af Finnebyens 122 maleriske træhuse er beboet af folk, der er noget ved musikken. Og de viger ikke tilbage for at bruge deres talenter i det nære miljø.

De er heller ikke blege for at sætte store ord på plakaten.
"Finnebyens Kulturpalads" hedder et nyt initiativ, der får premiere i aften i bydelens forsamlingshus.

Sangere, musikere, kapelmestre, entertainere - en halv snes i alt - går på scenen og byder de andre beboere på en regulær festkoncert til ti kroner for voksne og fem kroner for børn. Sådan.

Fælles for de optrædende er, at de alle bor i Finnebyen. Ja, selveste chefen for Den Jyske Opera, Troels Kold, er med på holdet. Det samme er hans bror, sangeren Morten Kold, kapelmester Vagn Egon Jørgensen fra Det Jydske Underholdningsorkester, sangeren Tina Buchholtz, pianisten og musikpædagogen Rie Thomsen, sangeren Rikke Gade, reklamemanden Bo Jepsen, musikdocent ved konservatoriet i Aalborg Ole Skou, bassist i Aarhus Symfoniorkester Poul Erik Jørgensen og kapelmester Søren Dahl (kendt fra musikalske shows med De Nattergale og Finn Nørbygaard.)

Ud af mørket

Men hvad ligger der bag det usædvanlige initiativ? Hvad er det for et fællesskab, der stortrives i den lille bydel, som i 50-året for sin opståen fik dette skudsmål af en beboer: "Om sommeren dufter det af grill, om vinteren af brænde, og når det sner, er det som at bo i Jullerup Færgeby".

For at finde svaret, besøgte vi de fire beboere på Østerlarsvej, der fik ideen til "kulturpaladset", og som udgør den selvbestaltede festkomité.

Kapelmester Vagn Egon Jørgensen:
- Om sommeren går det jo fint med fællesskabet. Vi er ude, børnene leger sammen, og vi voksne møder tit hinanden til en snak på vejene og i haverne. Nu kommer vinteren og den mørke tid. Så er vi mere tilbøjelige til at holde os inde og lukke af for naboer og den nærmeste omverden. Vi ser simpelthen for lidt til hinanden.
- Sådan behøver det ikke være, sagde vi til os selv. Vi er så mange, der kan noget med sang, musik og underholdning i vores professionelle liv. Hvorfor ikke samle de kreative kræfter og lavet noget for alle i Finnebyen, fortæller Vagn Egon Jørgensen.

Ekstra umage

Og så var der ikke langt fra ide til handling. De musikalske og kreative beboere blev kontaktet. Problemet for nogle af dem var, at de jo er engageret til at spille for andre fredag og lørdag aften. Men et hold lagde alt andet til side og hoppede på ideen.

- Vi har selvfølgelig øvet os meget. Det bliver en rigtig festkoncert med et godt program. Stole på række og perfekt lyd og lys. Ikke bare pjat - der skal være højt til loftet. Jeg er sikker på, at mange af os vil gøre os ekstra umage, når vi står overfor et publikum, vi kender så godt, siger sangeren, sangskriveren og entertaineren Tina Buchholtz, der blandt andet har sunget titelpartiet i musicalen "Evita".

- Hvis det går godt i aften, er vi helt med på at lave flere af den slags arrangementer i forsamlingshuset, for eksempel en forårskoncert, føjer hendes mand Vagn Egon Jørgensen til.

Hele familien

De fire initiativtagere er ivrige efter at understrege, at det er en familiekoncert. Der bor mange børnefamilier i Finnebyen, og børnene er særdeles velkomne i kulturpaladset i aften. Efter koncerten bliver der serveret øl, sodavand, kaffe og brød i baren, men der er ikke lagt op til nattesæde. Det hele slutter i ordentlig tid.

- Børnene har godt af at lære at sidde stille og lytte til en koncert i to gange en halv time. Vi gør ikke noget særligt ud af at finde andre måder at beskæftige dem på, siger Tina Buchholtz.

- De unge i Finnebyen er også velkomne. Mange af dem spiller selv, og måske kan de en anden gang gå sammen og vise alle vi andre, hvad de dur til. Men kravet er, at de skal have noget at komme med. De skal have øvet sig. Det kan måske lyde lidt højtravende, men det er noget med at have sans og respekt for kvalitet, tilføjer hun.

"Tour de chambre"

Når alt kommer til alt, så fornemmer man tydeligt, at de nævnte musikere stiller op til fredagskoncerten, fordi de er så rasende glade for at bo i Finnebyen.

Her er der også mange andre fælles arrangementer hen over året, de fleste af dem arrangeret af den stedlige grundejerforening: Sankt Hans Fest, Fastelavnsfest, fælles udflugter - og som noget meget populært: "Tour de chambre".

Det er et arrangement, hvor beboerne går rundt og kigger indenfor hos hinanden i træhusene fra 1948, der ser så ens ud - men som er vidt forskellige, når man træder indenfor. Hvordan har de mon indrettet sig? Hvordan har de løst problemet med at udvide de oprindelige og relativt små huse på 56 kvadratmeter? Det er det rene "Hammerslag" omplantet til virkelighedens nærmiljø.

- Vi mener i al beskedenhed, at vores idé med at lave underholdning for hinanden sagtens kan tages op i mange andre mindre bydele og kvarterer i Århus. Sang, musik og optræden af lokale kræfter kan altid samle. Ethvert sted er der nogen, der kan noget. Og de fleste steder findes efterhånden fælleshuse eller beboerhuse, siger stifterne af "Finnebyens Kulturpalads".


Faktaboks (bragt i tilknytning til artiklen ovenfor):

Finnebyen ligger ved Hasle Ringvej / Paludan-Müllers Vej og består af 122 træhuse, der blev opført i 1947 og var klar til indflytning i 1948.

Den lille bydel er gennemskåret af ringvejen. De fleste af husene ligger nord for ringvejen, mens "Lille Finneby" ligger syd for den befærdede vej.

Navnet kommer af, at der er tale om træhuse, leveret i samlesæt fra Finland. De blev købt af Århus Kommune lige efter krigen, da der stadig var mangel på byggematerialer - og da der var stor bolignød på grund af stilstand i byggeriet under krigen.

Kommunen solgte husene til 20.000 kroner stykket. De lå i de første mange år på lejet grund, men i dag er de helt og aldeles privatejede som ethvert andet parcelhus.

Træhusene var oprindeligt på 56 kvadratmeter med halv kælder. Mange af dem er senere blev udvidet med tilbygninger af forskellig art - dog stadig af træ. Mens Finnebyen i begyndelsen havde karakter af husvildeboliger, er kvarteret i dag meget attraktivt.

Bydelens veje har navne efter bornholmske byer og lokaliteter. Der er børnehave og et forsamlingshus, der ejes af Folkedansen 1945.